SHIFT Invest steekt geld in Britse startup die mensen helpt gezonder te leven

Press release 09 januari 2019
Het Nederlandse Impact investeringsfonds SHIFT Invest is de lead-investeerder in een financieringsronde van 3 miljoen pond (ruim 3.340.000 euro) in de startup Changing Health. Dit bedrijf is marktleider in digitale gedragsverandering programma's in de Britse gezondheidszorg en komt binnenkort mogelijk ook naar Nederland.

 

Changing Health combineert bewezen psychologische instrumenten met kunstmatige intelligentie. Die worden via een platform en tele-coaching aangeboden met als doel om gewoontes en leefstijl te veranderen. Dit resulteert in betaalbare en schaalbare leefstijlprogramma's met bewezen effectiviteit voor onder meer diabetes type 2-patiënten. In 2016 is het bedrijf als spin-off vanuit Newcastle University en Newcastle Hospitals NHS Foundation Trust gestart door Professor Mike Trenell.

Programma's op maat

Door middel van kunstmatige intelligentie krijgt elke gebruiker een gepersonaliseerde ervaring. Aan de hand van big data worden de sociale, omgevings- en demografische factoren geïdentificeerd die iemands leefstijl beïnvloeden. Bijvoorbeeld: persoon X denkt dat hij te weinig tijd heeft om te sporten, zijn meeste vrienden drinken drie tot vier keer per week alcohol en hij woont op 500 meter afstand van drie afhaalrestaurants. Zijn persoonlijke programma wordt dan op maat gemaakt en biedt de juiste ondersteuning voor zijn specifieke situatie.

Een eigen coach

In het Verenigd Koninkrijk werkt Changing Health met healthcare-professionals en verzekeraars die deze leefstijlinterventie aanbieden aan hun patiënten. Het wordt al ingezet door dertig National Health Service-organisaties in het Verenigd Koninkrijk. Hiermee worden mensen met type 2 diabetes onderwezen en gecoacht om verandering aan te brengen in hun leefstijl en conditie. De gebruiker krijgt digitale leermodules aangeboden in de app, ontvangt digitale duwtjes en advies en heeft gedurende een jaar telefonisch contact met een eigen coach die speciaal getraind is in gezondheidspsychologie.

Wetenschappelijk onderzoek

"Changing Health is een mooi voorbeeld van hoe digitale innovatie mensen met een dringende behoefte aan gezondheidsverbetering kan bereiken", vertelt Florentine Fockema Andreae, partner van SHIFT Investment. "Het bedrijf wordt geleid door een sterk team dat negen jaar wetenschappelijk onderzoek en academische kennis combineert met een zakelijke aanpak om mensen echt gezonder te laten leven."

Uitbreiding over de grens

Met de investering wordt het aanbod van leefstijlprogramma's verder uitgebreid met een preventief programma voor mensen met risico op diabetes type 2 en met een programma om gewichtsverlies te bewerkstelligen. Daarnaast breidt Changing Health haar interventie programma's ook uit naar andere landen dan het Verenigd Koninkrijk. SHIFT Invest kijkt samen met haar investeerder Menzis wat de mogelijkheden voor Changing Health in Nederland zijn. "Changing Health groeit snel", aldus CEO John Grumitt. "Gezondheidsexperts erkennen dat toegankelijke leefstijlinterventie de beste manier is om mensen langer en gezonder te laten leven. Deze investering stelt ons in staat om 'lifestyle as a medicine' internationaal aan mensen aan te bieden."

Naast SHIFT Invest doen ook de bestaande aandeelhouders mee in deze investeringsronde. Dat zijn Tate & Lyle Ventures en North East Innovation Fund (ondersteund door European Regional Development Fund).Back


Share this article:

Contact us

Laan van Kronenburg 14
1183 AS Amstelveen
T 020 3032071
E info@shiftinvest.com
KvK: 61295922

Powered by The Dare Company