'We zoeken naar plantaardig voedsel dat goed smaakt'

Nutrileads 29 maart 2018

PDF

Iedereen in de zaal was het er mee eens: in 2050 is er nooit genoeg vlees voor 10 miljard mensen. Net zoals iedereen het ermee eens was dat er nieuwe plantaardige ingrediënten moeten komen. Kweekvlees en kweekvis hebben weliswaar ook toekomst, maar nog belangrijker worden plantaardige vervangers van vlees en zuivel.


Vierhonderd voedseltechnologen uit de gehele wereld waren afgelopen week bijeen op een congres in San Francisco. Onder hen was hoogleraar fysiologie Mark Post van de universiteit van Maastricht. Hij maakte in 2013 naam met de kweek van een eetbare hamburger op basis van enkele stamcellen rundvlees. Kosten: $300.000. Ook hij was duidelijk: 'Er komen plantaardige vervangers voor vlees, melk, kaas en eieren.'
Er zijn 375.000 plantensoorten, dus de zoektocht naar vleesvervangers kan nog wel even vooruit.


Smaak
Duidelijk is ook, aldus de technologen, dat verantwoord voedsel goed moet smaken. Alleen op de verpakking duidelijk vermelden hoe gezond een product is, is niet voldoende. Consumenten proberen het een of twee keer en vallen dan terug in oude gewoonten. Er moet smaak aan voedsel zitten, ook aan verantwoord voedsel. Of zoals Tim Geistlinger van proteïneproducent Perfect Day het uitdrukte: 'Je wilt natuurlijk niet met de diarree-burger komen.'
En een venture capitalist kraakte de trend om overal kool in te stoppen. 'Alsof ik mezelf moet slaan!'
Wat niet wil zeggen dat smaak verantwoord toevoegen makkelijk is. Voor smaak zijn vaak koolhydraten nodig, en suikers en kleurstoffen. Ook die moeten allemaal vervangen worden door natuurlijke stoffen.


Ginseng-wortel
De laatste trend is voedsel pimpen zodat het ook gezond is. Ruud Albers van het Wageningse Nutrileads ontleedde de stille kracht van de ginseng-wortel en ontdekte dat gewone wortels dat ingrediënt ook aanmaken. Een gewone wortel is na drie maanden klaar, een ginseng-wortel doet er vijf jaar over. Dat biedt commerciële mogelijkheden. Albers: 'De eerste testen op mensen zijn gedaan, met goed resultaat, en er loopt nu een groot onderzoek in het AMC van Amsterdam. Als dat resultaat ook goed is, gaan we ons product naar de markt brengen'.
En hoe zit het met de gekweekte hamburger? Post: 'Ik verwacht dat we in 2020 bescheiden naar de markt kunnen gaan. Dan moet er een fabriek zijn en het vlees moet dan $10 per kilo kosten. We zijn bijna klaar met de investeringsronde die in ieder geval de blauwdruk van die fabriek moet opleveren.


https://fd.nl/ondernemen/1247408/we-zoeken-naar-plantaardig-voedsel-dat-goed-smaaktBack


Share this article:

Contact us

Laan van Kronenburg 14
1183 AS Amstelveen
T 020 3032071
E info@shiftinvest.com
KvK: 61295922

Powered by The Dare Company